Energi- och klimatrådgivning

Kommunerna i Essunga, Grästorp, Götene, Lidköping, Vara och Skara har gemensam energi- och klimatrådgivning. Både företag, organisationer och privatpersoner kan kontakta oss för kostnadsfri och opartisk rådgivning.

Har du specifika frågor om till exempel ditt hushålls eller ditt företags energianvändning, vill ha råd om uppvärmningsalternativ eller förutsättningar för att sätta upp solceller? Använd i första hand vår e-tjänst där du får beskriva vad du vill ha rådgivning kring, så återkommer vi så snart vi kan.

E-tjänst för energi- och klimatrådgivning Länk till annan webbplats.

Länkar till allmän information

Sedan en tid tillbaka råder ett högt tryck på Energi- och klimatrådgivningen i kommunerna i västra Skaraborg. Höga elpriser och oron för nedstängningar i vinter har fått många att börja se över sin elanvändning. För att växla upp arbetet och nå så många som möjligt genomförde energi- och klimatrådgivningen hösten 2023 träffar ute hos företag i samtliga sex kommuner.

Energi- och klimatrådgivare Hugo Franzén höll den 19 oktober också föredraget "Så blir du energismart" som sändes från Skaras stadshus. Här kan du ta del av det i efterhand:

Så blir du energismart 2022 Länk till annan webbplats. (video)
Så blir du energismart 2022 Länk till annan webbplats. (podd)

Letar du allmän information om energismarta vanor, energieffektivisering och solceller finns bra information på Energimyndighetens webbplats:

Börja med energismarta vanor (energimyndigheten.se) Länk till annan webbplats.

Husguiden – för dig som vill energieffektivisera ditt hus (energimyndigheten.se) Länk till annan webbplats.

Solelportalen - en vägledning om solceller (energimyndigheten.se) Länk till annan webbplats.

Samarbete kring energi- och klimatrådgivning

Essunga, Grästorp, Götene, Skara, Vara och Lidköping har en gemensam energi- och klimatrådgivning, som finansieras av Energmyndigheten. Företag, organisationer och privatpersoner kan kontakta oss för kostnadsfri och opartisk rådgivning inom uppvärmning, förnybar energi, hållbara transporter, klimatsmart livsstil m.m. Samarbetet innebär att man får bättre förutsättningar att möta målgruppernas behov. Med en stärkt energirådgivning kan arbetet med att nå kommunernas och i förlängningen Sveriges mål för energibesparing och minskad klimatpåverkan uppnås snabbare.Till skillnad från andra kommunala verksamheter har energirådgivningen ingen myndighetsutövning, ingen tillsyn, ingen besiktning, ingen rapportering, endast rådgivning.

För företag kan ett besök innebära stora besparingsmöjligheter samtidigt som man stärker sin miljöprofil (oftast är det lättare att tjäna pengar på energibesparing än att öka sin omsättning). Organisationer och privatpersoner kan på samma sätt få råd som leder till minskad energiförbrukning och klimatpåverkan.

​Råd på vägen - inga beslut

Energi- och klimatrådgivarna ger dig råd och idéer om lämpliga åtgärder och genom sin kunskap inom energi- och klimatområdet. Beslut om val av energislag och åtgärd är alltid ditt eget.

Bygga nytt eller renovera

Låga driftkostnader för lokaler och boende betalar sig snabbt. Ni som ska bygga nytt, bygga ut eller renovera kan tjäna på att höra av er vid projekteringen så att ni får ett energieffektivt boende för framtiden.

Låna energi- och klimatsmarta prylar

I varje kommun har du möjlighet att låna och testa prylar som kan inspirera och underlätta en energi- och klimatsmart livsstil. För att låna kontaktar du energi- och klimatrådgivningen och kommer överens om tid för att hämta upp vid lämplig plats, t ex utanför kommunhuset. Det som finns att låna är elmätare, smartklocka och elcykel.

Solenergi och fördjupad rådgivning

Har du funderingar på att installera en anläggning för att producera solel? Solceller ger dig billig och ren energi under lång tid. Inget elbolag kan höja priset på din egenproducerade el. Solfångare till värme och varmvatten är också en god affär i kombination med bioenergi eller värmepump.

Man kan även lagra sin producerade solel i ett batterilager. Kontakta oss för information om aktuella bidrag.

I de flesta fall är det bygglovsfritt att sätta upp solfångare och solceller.

Kontakta oss för råd och information om teknik, ekonomi med mera.

På Svensk Solenergis webbplats hittar du solkartan Länk till annan webbplats.

Företag och energiarbete

Som företagare kan du få hjälp att starta upp ditt energiarbete. Vi gör en nulägesanalys och utifrån den ger vi förslag på förbättringar och diskuterar hur ni kan gå vidare. Det finns nästan alltid stora vinster att göra både ekonomiskt och miljömässigt! All energibesparing behöver inte innebära investeringar. Injustering, tidsanpassning och beteendefrågor är gratis.

Det finns en mängd stöd att söka för energieffektivisering, både lokala och nationella. Kontakta oss för mer information.

Stöd och bidrag

Nyfiken på nyheter inom energi- och klimatområdet och vilka aktuella stöd och bidrag som finns att söka? Vi omvärldsbevakar åt dig! Följ oss i sociala medier eller kontakta oss via telefon eller e-post: ekr@skara.se för uppdaterad information.

Följ oss i sociala medier

Följ oss på FacebookLänk till annan webbplats. Länk till annan webbplats. eller InstagramLänk till annan webbplats. Länk till annan webbplats. för information om våra aktiviteter, relevanta nyheter inom energiområdet inklusive uppdateringar om diverse bidragsmöjligheter. Är du privatperson och intresserad av att minska din klimatpåverkan kan du få tips och inspiration via vår temasida Klimatsmart livsstils Facebook Länk till annan webbplats. eller Klimatsmart livsstils Instagram Länk till annan webbplats.

Kontakt

Camilla Funke

Titel: Energirådgivare

Tel: 051132577

E-post: Camilla.Funke@skara.se

Kontakt

Hugo Franzén

Titel: Energirådgivare

E-post: Hugo.Franzen@skara.se

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?Hur nöjd är du med sidans innehåll?

Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?


Kan du utveckla ditt svar lite mer?

Vi vill gärna att du förklarar vad du saknar eller vad som inte stämmer för att vi skall kunna blir bättre på att ge dig korrekt information. Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Får vi kontakta dig (frivilligt)?

Skriv in den e-postadress vi kan nå dig på. Vi kontaktar dig enbart om vi behöver ställa kompletterande frågor rörande din feedback ovan.

Har du synpunkter på service och tjänster?

Läs om hur du lämnar synpunkter på kommunens service och tjänster.

Informationen skickas...

Tack för att du hjälper oss att göra kommunens webbplats bättre!

Publicerad:

Senast uppdaterad:

 

Sidansvarig: samhalle@lidkoping.se