Husutstakning och lägeskontroll
Husutstakning innebär att husets läge märks ut så att det sedan hamnar på rätt ställe enligt det beviljade bygglovet. Husutstakning får ske först efter att byggherren fått startbesked.
Utstakning ska utföras av personal med mätteknisk kompetens. Mät- och kartenheten erbjuder denna tjänst för att säkerställa byggnadens läge på fastigheten. Normalt är det byggnadens fasadmått som stakas ut. Om något annat önskas så måste det framföras på det tekniska samrådet. Utstakning sker endast av byggnadens yttre konstruktion.
Utsättning
Enligt 10 kap 26 § i Plan- o Bygglagen är Miljö- och byggnämnden skyldig att stå till tjänst med utsättning av byggnad eller anläggning. Utsättningen utförs enligt situationsplanen för att byggnad eller anläggning ska hamna i rätt läge i förhållande till fastighetsgränser och övrig byggnation. Beställningen ska göras i god tid.
Startbesked
Startbesked måste ha lämnats innan grov- eller finutstakning sker. Startbeskedet är en del av bygglovet.
Utstakning av byggnad
Grovutstakning
Grovutstakning sker innan schaktning påbörjas och innebär att käppar sätts ut i den blivande byggnadens hörn. Höjdfix sättes ut enligt önskemål.
Finutstakning
Finutstakning sker efter schaktning, men innan arbetet påbörjas, och innebär att trådar spänns upp i blivande husliv. Innan finutstakning kan utföras sätter beställaren/byggherren upp profiler (ställningar) i anslutning till byggnadens hörn.
Dessa profiler* ska ha god stabilitet för att utförandet ska ske med så stor noggrannhet som möjligt. Beställaren/byggherren tillhandahåller även profiltråd samt spik.
* Lämplig dimension profilvirke, stolpar 45×95 mm, brädor 22×95 mm.
Vi ansvarar för att:
- koordinattolkning utförs utifrån situationsplan och måttsatta ritningar enligt bygglov.
- erforderliga överbestämningar utförs.
Publicerad:
Senast uppdaterad:
Sidansvarig: bygglov@lidkoping.se