Energi- och klimatplan
Hur ska Lidköping säkerställa en robust energiförsörjning samtidigt som vi bidrar till minskad klimatpåverkan globalt och förbereder oss för att hantera ett förändrat klimat?
Det är omfattande och komplexa frågor som behandlas i Lidköpings energi- och klimatplan. Energi- och klimatplanen pekar ut en gemensam och långsiktig riktning för kommunens energiförsörjning, minskad negativ klimatpåverkan och klimatanpassning. Dokumentet är ett av kommunkoncernens styrdokument för arbetet med energi och klimat och ett av flera verktyg för att uppfylla kommunens vision ”Lidköping – en välkomnande och hållbar kommun” samt det politiskt beslutade målet “Hållbart, robust och anpassningsbart samhälle”.
Energi och klimatplanen utgår från fyra utgångspunkter och inriktningsmål. Syftet med inriktningsmålen är att skapa en samsyn inom kommunkoncernen och ge en riktning för energi- och klimatarbetet. Målen ger vägledning för beslutsfattande, prioritering av åtgärder och resursallokering. Till planen finns även en bakgrund och vägledning samt en handlingsplan.
Energi- och klimatplan för Lidköpings kommun 2025-2045. Bakgrund och vägledning. Pdf, 34.3 MB.
En förutsättning för att lyckas med ambitionsnivån inom energi- och klimatarbetet är att ha en helhetssyn, ett så kallat systemperspektiv. ”Ett systemperspektiv innebär att de fulla konsekvenserna av en förändring hanteras så långt det är relevant och praktiskt möjligt. På så sätt möjliggörs en kostnads- och resurseffektiv utveckling, där lokala resurser kan tas tillvara och utsläpp minskas globalt. Inom ramen för energi- och klimatplanen ska kommunkoncernen hantera lokala utmaningar utan att bidra till att global klimatpåverkan ökar eller att försämringar sker inom andra hållbarhetsområden. Detta är komplexa utmaningar som kräver obekväma beslut och många åtgärder, såväl lokalt som nationellt och globalt. Genom en helhetssyn på hur dessa beslut och åtgärder påverkar omkringliggande system minskar risken för att de får oönskade effekter.”
För att lyckas med planens målsättningar krävs en bred samverkan och dialog mellan kommunenkoncernen, kommuninvånare, företag och organisationer. Förhoppningen är att energi- och klimatplanen ska ge en bra grund för samverkan och konkreta åtgärder.
Energi- och klimatplanen antogs i Kommunfullmäktige den 25 november 2024.
Kontakt
Yvonne Träff
Titel: Miljöstrateg
Enhet: Samhälle
Tel: 0510770193
E-post: yvonne.traff@lidkoping.se
Publicerad:
Senast uppdaterad:
Sidansvarig: samhalle@lidkoping.se