Lusthuset Villa Giacomina
Porten står öppen och när jag kliver in känns det som att jag förflyttas till en annan tid, till 1700-talets Lidköping. Jag ser människorna i tidstypiska kläder. Kanske dukar de upp för picknick efter promenaden i den engelskinspirerade parken. Den som gick på slingrande stigar under bokar och lindar. Vitsipporna bildar ett vitt hav och vårsolen silar ned genom trädkronorna.
En skolklass som går förbi får mig att vakna till. Tillbaka till den tid vi befinner oss i nu börjar jag se mig runt. Blicken går över de vackert dekorerade väggarna och vidare till det schackrutiga golvet.
Runt mig står fönsterluckorna uppställda och ljuset leker och bildar mönster i golvet.
Jag tar mig till motsatt dörr och det är nästan med en andhämtning jag ser ut över parkens skira grönska. Där mellan träden glittrar det till. Vänern breder ut sig och på andra sidan syns ett stolt Kinnekulle.
Vilken liten pärla vi har här i staden!
Lusthusets historia
Lusthuset ingick i Claes Julius Ekblads engelska lustpark som anlades på slutet 1700-talet och skulle vara en plats för rekreation, i samklang med naturen. Parken utvecklades på 1800-talet vidare av Gustaf Piper som då skapade en striktare stil, inspirerad från Italien. Parken har sedan dess genomgått flera förändringar och emellanåt fallit i glömska.
1979 tog vi på Lidköpings kommun över förvaltningen och Villa Giacomina park byggnadsminnesförklarades. Förutom Lusthuset är även stenmuren, porten i söder och huvudbyggnaden Villa Giacomina byggnadsminnen. I parken finns också viktiga biologiska värden med inhemska och exotiska träd och buskar.
Efter ett medborgarförslag beslutade vi oss för att ta vara på byggnaden. Planen för en omfattande restaurering lades.
Varsam restaurering
Vid en restaurering tar man tillvara på det material som finns och renoverar det, till skillnad från en renovering där nya material används. Vid restaureringen av lusthuset har vi återbrukat befintligt material och till exempel låtit ett lokalt snickeri renovera fönsterluckorna till att få en vacker oxidgrön färg. En färg som står i fin kontrast till den terrakottafärgade putsen på utsidan av huset, en färg som troligen är närmre originalet än den ljusare rosa ton som huset hade innan.
Under hela restaureringen har hantverkarna fått vägledning från specialister och grunden till huset likväl som trapporna har restaurerats av en stenkonservator.
På insidan av huset har golvet rengjorts, lagats och oljats. Väggarna har fixats med kalkbruk och de vackra rörspisarna har tvättats. Ett noggrant arbete har gjorts med att rengöra väggarna och få fram originalmålningar och i vissa fall har retuschering skett. Allt skickligt utfört med hjälp av en färgkonservator.
Arbetet med Lusthuset Villa Giacomina och Villaparken är ett fint exempel på hur kommunen arbetar mot visionen om en välkomnande och hållbar kommun. Inte bara genom att huset restaurerats genom återbruk, parken i sig främjar även biologisk mångfald och ekosystemtjänster.
Villparken med dess Lusthus är en plats där vi får leva vidare i Claes Julius Ekblads anda – i samklang med naturen.
Sektor service, Lidköpings kommun
Publicerad:
Senast uppdaterad:
Sidansvarig: kommunstyrelsensverksamheter@lidkoping.se