Konformatör

Vad är detta för mojäng?
Det är en konformatör, ett komplext måttagningsverktyg som kan ta det perfekta måttet för huvudets form och storlek.

Konformatören skapar ett hålmönster på ett papper som är en förminskad bild av huvudets form som sedan, i ett annat verktyg, förstoras till rätt skala. Modisten eller hattmakaren kan sedan använda den för tillskärning av hattens material.

Konformatörer används än idag men de är ovanliga, och hantverkskunniga inom yrket menar att ingen längre tillverkerar verktyget.

Hattmodist Anna Wahl

 Modisten Anna Wahl i sin affär vid korsningen Grevhusgatan och Särnmarksgatan i början av 1900-talet.

Komformatören från Vänermuseets samlingar är en gåva från butiksinnehavare Gerda Hultgren 1937, Esplunds hattaffär i Lidköpings efterträdare.

Är du nyfiken på att titta närmare på föremålet och veta mer om modister och hattmakare i Lidköping, kan du besöka vår basutställning Berättelser från Lidköping.

Damer fixar i ordning sina hattar. Tidigt 1900-tal.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?Hur nöjd är du med sidans innehåll?

Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?


Kan du utveckla ditt svar lite mer?

Vi vill gärna att du förklarar vad du saknar eller vad som inte stämmer för att vi skall kunna blir bättre på att ge dig korrekt information. Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Får vi kontakta dig (frivilligt)?

Skriv in den e-postadress vi kan nå dig på. Vi kontaktar dig enbart om vi behöver ställa kompletterande frågor rörande din feedback ovan.

Har du synpunkter på service och tjänster?

Läs om hur du lämnar synpunkter på kommunens service och tjänster.

Informationen skickas...

Tack för att du hjälper oss att göra kommunens webbplats bättre!

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Sidansvarig: bildning@edu.lidkoping.se