Hamnen

Visste du att…?

Förr kunde skutorna segla ända in hit till torget och lägga till vid kajen. I och med att Rörstrandsbron byggdes försvann denna möjlighet och stadsbilden förändrades. Rörstrandsbron stod färdig 1981.

Bild: Vänermuseet

Följande text kan läsas på skylten som sitter på planket på lekplatsen:

I hamnen var det liv och rörelse. Stora, tunga lådor lastades på fartyg för att skeppas till andra delar av världen. Andra lådor skulle lossas, lastas av. I den ankommande lasten fanns det kaffe, kryddor, ved och mycket annat.

I hamnen fanns det gott om hamnarbetare. De kallades hamnsjåare och använde ofta en grips för att lyfta med. Den ser ut som en stor krok. Senare tog hamnkranarna över det tunga arbetet.

En av anledningarna till att Rörstrand valde att flytta sin fabrik till Lidköping under 1920-talet var närheten till vattnet. Mängder av porslin – koppar och fat, såssnipor, smöraskar och serviser – har skeppats ut på Vänern från Lidköping, på väg mot avlägsna hamnar.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?Hur nöjd är du med sidans innehåll?

Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?


Kan du utveckla ditt svar lite mer?

Vi vill gärna att du förklarar vad du saknar eller vad som inte stämmer för att vi skall kunna blir bättre på att ge dig korrekt information. Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Får vi kontakta dig (frivilligt)?

Skriv in den e-postadress vi kan nå dig på. Vi kontaktar dig enbart om vi behöver ställa kompletterande frågor rörande din feedback ovan.

Har du synpunkter på service och tjänster?

Läs om hur du lämnar synpunkter på kommunens service och tjänster.

Informationen skickas...

Tack för att du hjälper oss att göra kommunens webbplats bättre!

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Sidansvarig: bildning@edu.lidkoping.se