Fiskebodarna

Fiskarna på Storeberg, Tådene. Till vänster Linus Larsson, född 1880 i Tranum. Han arrenderade halva fisket på Storeberg 1910-1950. Till höger Oskar Wedebrand, född 1874 i Strö. Flyttade från Järna i Rackeby till Storeberg 1915 och fiskade där till 1938. Det var dessa två fiskare som tillsammans arrenderade Storebergs fiske till 1950. Bild: Vänermuseet.

Följande text kan läsas på skylten vid fiskebodarna på lekplatsen:

Många som bodde nära Vänersjön fiskade för att få mat. Det berättas om två bröder, som bodde på norra Kålland. Där var det blåsigt och kallt om vintern, när vinden låg på från sjön.

Brödernas familj hade det knapert och alla, både barn och vuxna, var tvungna att hjälpa till för att familjen skulle få mat på bordet. De två bröderna skickades ut att fiska ensamma för att familjen och de många syskonen skulle få mat. Bröderna var bara 7 och 9 år gamla. Ändå skulle de vara borta över natten och komma hem först nästa dag.

Visste du att…?

Kållandsöfiskarna kunde förr segla ända in hit till Nya stadens torg och forsla sina lådor med fisk den korta biten upp till marknaden på torget. Den delen av torget, som ligger hitom Rådhuset, kallades fisktorget.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?Hur nöjd är du med sidans innehåll?

Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?


Kan du utveckla ditt svar lite mer?

Vi vill gärna att du förklarar vad du saknar eller vad som inte stämmer för att vi skall kunna blir bättre på att ge dig korrekt information. Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Får vi kontakta dig (frivilligt)?

Skriv in den e-postadress vi kan nå dig på. Vi kontaktar dig enbart om vi behöver ställa kompletterande frågor rörande din feedback ovan.

Har du synpunkter på service och tjänster?

Läs om hur du lämnar synpunkter på kommunens service och tjänster.

Informationen skickas...

Tack för att du hjälper oss att göra kommunens webbplats bättre!

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Sidansvarig: bildning@edu.lidkoping.se