Drängstugan

Visste du att…?

År 1470 gav kung Karl Knutsson Lidköpings borgare rätt att ha torgdag varje lördag, året runt. Då hölls marknaden på Gamla stadens torg, på andra sidan Torgbron här intill. År 1680, då Nya staden anlagts, flyttade torghandeln till den västra sidan av älven, där vi befinner oss nu. Sedan 1934 är det torghandel även på onsdagar i Lidköping.

Följande text kan läsas på skylten vid drängstugan på lekplatsen:

Drängar och arbetskarlar hjälpte till med det tunga arbetet på gårdarna runt staden. När drängen kom in på kvällen hade han arbetat en lång, lång dag. Om det var kallt i stugan tände han eld i spisen för att få upp värmen i stugan. När elden hade tagit sig och det sprakade hemtrevligt inifrån kaminen värmde han sina frusna händer framför elden. Grova och valkiga var de av allt hårt arbete han utfört.

Runt staden låg gårdar där både pigor och drängar arbetade och hjälpte till med jordbruket. De slog med lie, hässjade hö, ryktade hästen och mockade i stallet, tog hand om hönsen, mjölkade korna och mycket, mycket mer.

Mycket av det som odlades på gårdarna omkring Lidköping togs varje vecka in till staden och torghandeln på Nya stadens torg här intill. Där kunde lidköpingsborna köpa det de behövde.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?Hur nöjd är du med sidans innehåll?

Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?


Kan du utveckla ditt svar lite mer?

Vi vill gärna att du förklarar vad du saknar eller vad som inte stämmer för att vi skall kunna blir bättre på att ge dig korrekt information. Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Får vi kontakta dig (frivilligt)?

Skriv in den e-postadress vi kan nå dig på. Vi kontaktar dig enbart om vi behöver ställa kompletterande frågor rörande din feedback ovan.

Har du synpunkter på service och tjänster?

Läs om hur du lämnar synpunkter på kommunens service och tjänster.

Informationen skickas...

Tack för att du hjälper oss att göra kommunens webbplats bättre!

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Sidansvarig: bildning@edu.lidkoping.se