Frågor och svar
Har du frågor och funderingar kring framtidens Framnäs? Se efter om du hittar svar på dina frågor här.
Varför behöver Lidköping växa?
En växande befolkning ökar Lidköpings kommuns attraktivitet för investeringar, företag och nya invånare. Det bidrar till ekonomisk tillväxt genom mer arbetskraft och högre skatteintäkter som innebär möjligheter att skapa en dragningskraft till kommunen, vilket ger en positiv spiral där ökad lokal produktion, fler jobbmöjligheter och en starkare ekonomi lockar allt fler människor till området.
Med en växande befolkning ökar även behovet av utökad samhällsservice och infrastruktur. Därför är det avgörande att upprätthålla en balans mellan ekonomisk tillväxt, servicekvalitet och hållbarhet.
Vad händer med fotbollsplanerna vid Framnäs?
Fotbollsplanerna på Framnäs kommer inte att bevaras efter att området bebyggts. För närvarande pågår det planeringar för att ersätta dessa planer, men något beslut är ännu inte fattat.
Vad händer med Rotundan, Tunbanan och naturen i Folkets park?
I arbetet med detaljplanen är vår tanke är att bevara Rotundan däremot rivs Hangaren och serveringsbyggnaden i norr och stängslet runt anläggningen tas bort.
Vi planerar att ha kvar parkområdet runt Rotundan och därmed skydda de stora tallarna. Tanken är att öppna upp parken med bänkar, belysning och lekmiljöer.
På den gamla Tunbanan planerar vi att bygga ett gång- och cykelstråk som på ytterligare ett sätt förbinder Framnäs med innerstaden.
Vilka möjligheter finns att tycka till?
Under arbetet med att ta fram en fördjupad översiktsplan för Lidköping kom det in många synpunkter (genom Framtidsverkstaden, medborgardialog) om att koppla staden bättre till vattnet, om att skapa centrala bostäder och om att skapa bostäder nära Vänern. Området kring Framnäs är i denna plan utpekat för bebyggelse. Nästa steg i planeringen är att ta fram förslag till detaljplaner för området. I detaljplaneprocessen finns två tillfällen för allmänhet, myndigheter med flera att ta del av förslaget och komma in med synpunkter. Det är under samrådet och under granskningen.
Varför blev aldrig Hamnstaden av?
När Hamnstaden planerades var det med ingången att reningsverket skulle ligga kvar där det ligger idag, olika varianter på att bygga in det utreddes men läget intill Vänern bedömdes för riskfyllt med hänsyn till eventuella översvämningar. Att planera för och att bygga ett nytt reningsverk är ett väldigt stort, kostsamt och komplext projekt med långa tillståndsprocesser och beslut om stora investeringar. Vi är nu på god väg att förverkliga detta, men tills att det nya verket är igång och miljötillståndet för det gamla verket kan släckas är området kring småbåtshamnen inte lämpligt eller tillåtet att bo i. När det nya reningsverket är igång är förutsättningarna helt annorlunda och planering av bostäder kan återupptas.
Ja, det finns föroreningar i marken i Framnäs. Vi har gjort grundliga undersökningar som visar att föroreningsgraden inte är allvarlig utan praktiskt och ekonomiskt möjlig att hantera.
Vill du veta mer om undersökningarna läs mer under varje enskilt projekt.
Kan vi ansluta fler bostäder till systemen för vatten och avlopp?
Ja, bedömningen är att bostäderna i Framnäs kan anslutas till VA-systemet och det befintliga reningsverket. I och med närheten till verket innebär projektet att de mest belastade delarna av ledningsnätet i kommunen inte påverkas.
Kommer det finnas tillräckligt med parkeringar?
Den stora markparkeringen kommer bebyggas och tas bort. Parkering till de nya bostäderna kommer lösas inom respektive fastighet, samt troligen i ett gemensamt parkeringshus i områdets västra del. Parkering till de publika verksamheterna i området, som till exempel Framnäs IP och Rotundan, kommer lösas genom samnyttjande av alla de markparkeringar som finns och anläggs i området. För att det ska finnas tillräckligt med p-platser är avsikten att anlägga en större parkering norr om Framnäs IP, i anslutning till det nya badhuset som också planeras i området.
Gatuköket Läckögrillen, som låg på Framnäs parkeringsplats och som skadades i en brand 2022, har rivits av Lidköpings kommun. Rivningsarbetet genomfördes under oktober-november 2024. Kommunen tog över ägarskapet av byggnaden i juli 2024, och rivningen genomfördes eftersom marken är planerad att användas för nya bostäder.
När i tid planeras de olika projekten?
Här kan du se en översiktlig tidplan för Framnäs strandpark, byggrätt strandpark, badhus, bostäder och Framnäs IP.
Publicerad:
Senast uppdaterad:
Sidansvarig: samhalle@lidkoping.se