Låna, läsa och söka på biblioteket

För att låna hos oss behöver du registrera dig som låntagare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Du kan också registrera dig direkt på plats i biblioteket.

 I vår katalog kan du göra omlån och reservera böcker.

Finns inte den bok du söker kan vi eventuellt göra ett inköp eller låna in från ett annat bibliotek. Skicka inköpsförslag.

Lånekort

Vuxna (över 18 år) ska kunna visa id-kort och underteckna ett samtyckesavtal för att få ett lånekort. Barn får lånekort vid 6 års ålder. Vårdnadshavare undertecknar samtyckesavtal för barn under 18 år. Första lånekortet är gratis. Ett förstört eller förlorat kort kan ersättas med ett nytt mot visande av id-kort. Det kostar 10 kr.

Ha alltid lånekort eller legitimation med dig! Du är ansvarig för allt som lånas på ditt kort. Låna aldrig ut ditt lånekort till andra. Anmäl om ditt lånekort har stulits eller tappats. Meddela biblioteket om du byter namn, adress eller telefonnummer.

Lånetid

Lånetid för medier är fyra veckor. För tidskrifter, dataspel, tv-spel och andra spel och vissa böcker är tiden fjorton dagar. Lånetiden för filmer är sju dagar.

Du får ett kvitto vid varje lånetillfälle. På kvittot finns dina lån med återlämningsdatum och vilka titlar som du har reserverat.

Omlån

Du kan förlänga dina lån om materialet inte reserverats av annan låntagare. Detta kan kan göras per telefon 0510-77 00 48 eller på webben. Länk till annan webbplats. Omlån kan göras högst tre gånger. Om du vill låna om fjärrlån, ring oss på telefon 0510-77 00 51.

Reservera

Du kan reservera böcker, ljudböcker, filmer och musik gratis. När de kommer in skickar vi ett meddelande till dig. Du kan reservera både material som är utlånat och det som finns inne.

När lånetiden är slut

Om du inte har lämnat tillbaka det du lånat, skickar biblioteket en påminnelse. Skulle lånet efter två påminnelser inte vara återlämnat spärras du från att låna. Lämnar du inte tillbaka efter dessa påminnelser skickar vi en räkning. Även om du lämnar tillbaka det du lånat ska räkningsavgiften på 60 kronor betalas.

Åldersgräns för att låna olika media

15-årsgräns gäller vid lån av film. 16-årsgräns för lån av tv-spel.

Ersättning för skadad eller försvunnen bok

Skulle böcker eller något annat som du lånat skadas eller försvinna får du ersätta dessa enligt bibliotekets bedömning.

De böcker som du inte kan hitta på vårt bibliotek kan vi hjälpa dig att låna hem. Vi vänder oss då till specialbibliotek, större folkbibliotek och lånecentraler.

Du kan önska en tidskrifts- eller tidningsartikel som vi inte har. Det kostar 2 kronor per sida (max 25 kronor). Från forsknings- och specialbibliotek kostar det 100 kronor per artikel.

Biblioteket lånar ut TV-spel. För att låna måste du ha fyllt 16 år. Lånetiden är 14 dagar.

Goodreads: här kan man ordna den egna bokhyllan och diskutera böcker och läsning med andra. Man kan även utmana sig själv och sätta upp läsmål.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?Hur nöjd är du med sidans innehåll?

Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?


Kan du utveckla ditt svar lite mer?

Vi vill gärna att du förklarar vad du saknar eller vad som inte stämmer för att vi skall kunna blir bättre på att ge dig korrekt information. Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Får vi kontakta dig (frivilligt)?

Skriv in den e-postadress vi kan nå dig på. Vi kontaktar dig enbart om vi behöver ställa kompletterande frågor rörande din feedback ovan.

Har du synpunkter på service och tjänster?

Läs om hur du lämnar synpunkter på kommunens service och tjänster.

Informationen skickas...

Tack för att du hjälper oss att göra kommunens webbplats bättre!

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Sidansvarig: stadsbiblioteket@lidkoping.se