FOKUS Kulturföreningar
Lidköping har ett aktivt och mångskiftande kulturliv. En stor och viktig del av kulturutbudet i kommunen arrangeras av föreningar.
Överallt i kommunen görs timtal av ideellt arbete året om. Kulturföreningar bidrar till utveckling, kreativitet och god folkhälsa och ordnar evenemang för publik att uppleva samt skapar mötesplatser för stadens invånare.
Här kan du läsa mer om det fantastiska arbete som görs av kulturföreningar i Lidköpings kommun.
Vävstugan
Väven är levande
Lidköpings Vävstuga är en ideell förening och till dem kan du komma om du vill väva, umgås och utveckla ditt hantverkskunnande. Föreningen startade 1983 i Orionhuset men flyttade till den före detta skolsalen i det pampiga huset i Stadsträdgården 1991. Föreningen hade ett tiotal medlemmar vid starten men är nu närmare 160 stycken.
Enhet Kultur har stämt träff med Vävstugan i deras lokal och när vi kommer in genom dörren möts vi av ett myller av folk och direkt fylls man av energi. Det varpas, skedas, spolas och snubblas då det med alla vävstolar närmast liknar en hinderbana. Någon säger ”Här inne får man blåmärken”.
Medlemmarna träffas varje onsdag klockan 9-12 för att väva och fika. Denna dag är det så mycket folk att fikabordet sträcker sig ända ut i tamburen. Vill man väva i sin ensamhet går det också bra då medlemmar har tillgång till lokalen dygnet runt.
Runt fikabordet ställer vi en öppen fråga varför medlemmarna valt att engagerat sig i föreningen och en röd tråd är att det inte bara handlar om vävning utan så mycket mer och citaten haglar runt bordet.
"Det väver ihop"
"Man hejar på stan och byter några ord. Vissa åker buss tillsammans till onsdagsträffarna. Det blir ringar på vattnet."
"Kanske har man blivit ensam. Att känna tillhörighet är då viktigt. Därför är det viktigt att medlemspriset inte höjs för mycket så att alla har möjlighet att vara med."
"Det är meditativt att väva, man släpper allt annat, terapi för själen. Dessutom rör man på sig, från huvud till fötter."
Alla medlemma äger den här föreningen och det är inte bara tomma ord. Alla känner sig delaktiga, inte bara en liten klick. Det vävs dukar, gardiner, plädar och mattor. Kör man fast hjälps man åt. Gamla sängkläder görs om till en matta.
"Det man lagt sin själ i slänger man inte. Det är något till eftervärlden."
Just nu förbereds Öppet hus som de anordnar tillsammans med övriga hyresgäster i parken: Kulturskolan, Röda korset och Lidköpings Idrottshistoriska sällskap.
Föreningens årliga inspirationsresa är populär och platserna fylls snabbt upp. Nyligen var de i Falköping på Ekebergs gård och träffade söta alpackor vars fina ull tas till vara och spinns till garn.
De har även ett lotteri som hjälper till att stötta upp ekonomin i föreningen. För att nåt ut försöker de vara med i olika sammanhang och synas. På sportloven till exempel finns det möjlighet för barn i grundskolan att komma och prova på att väva. På Facebook kan man hänga med i vad som händer i föreningen och ett medlemsblad går ut med jämna mellanrum.
Till de som vill testa låter de hälsa att det är inte så svårt. Det är förarbetet som är viktigast sen går det av sig själv.
Förra året fyllde föreningen 40 år och det uppmärksammades med en stor utställning på Vänermuseet. Det var mycket folk på vernissagen och till den trycktes det upp vykort som besökare kunde ta gratis och sin tur skicka till någon de trodde skulle kunna vara intresserad av utställningen. Ett kreativt marknadsföringsgrepp. - Vi beställde många för det var Vänermuseet som betalade vykorten. Ett fniss hörs i lokalen.
Vi avslutar vår träff med frågan om föreningen har något drömprojekt.
"Vi har faktiskt en önskelista på väggen. Där märker man om det är flera som är intresserade av ett visst vävprojekt, och ja då blir det verkstad!"
Kontaktruta
Hemsida: www.lidkopingsvavstuga.se Länk till annan webbplats.
Telefon: 070 690 05 50 (Eva Sönegård)
Sociala medier: https://www.facebook.com/groups/1711100482380853 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Lidköpings Konsertförening
En solig septemberdag träffar Kulturenheten Martin Hjorth och Ingrid Abelsson Wallroth från Lidköpings Konsertförening
Lidköpings Konsertförening startades 1999 med syftet att stimulera intresset för klassisk musik. Initiativet togs väl emot och medlemsskaran växte snabbt. Men efter några tröga år i samband med Vara Konserthus tillkomst var medlemstalet nere i cirka 80, trots hög kvalitet på konsertutbudet. Martin Hjorth, ordförande i föreningen minns tillbaka:
"Vi var några nya som kommit in i styrelsen och vi diskuterade mycket om föreningens framtid, hur vi skulle göra för att höja medlemsantalet, förbättra ekonomin och kanske också öka antalet konserter. Kort därefter blev jag tillfrågad om att ta över ordförandeskapet, ovetandes om allt jobb som krävdes (Martin ler)."
Nu är det full fart igen, ekonomin har förbättrats och i takt med att föreningen ökat antal konserter per år, från 7 till 14, har också antal medlemmar ökat undan för undan. Efter senaste räkningen hade föreningen över 400 medlemmar.
Även om föreningen inte har någon fast lokal, de förlägger sina konserter på olika platser i stan, hittar ni dem som oftast i Missionskyrkans lokaler där det är bra akustik och där ett bra samarbete växt fram. För jazzentusiaster finns nu även konceptet Jazz på Folkan där föreningen arrangerar fyra jazzkonserter per år. När tillfälle finns kopplas De la Gardie gymnasiet och Kulturskolan in för workshop med gästande musiker. Att få ungdomarna på kvällskonserterna är dock en svårare nöt att knäcka, trots att det är gratis entré om man är under 20 år.
Det finns en rad nätverk konsertföreningen är inkopplade i och ett av dem är Kammarmusikförbundet, där Lidköping utmärkt sig med sina många kvalitativa konserter. De påpekar att det är viktigt att de får stöd och att de som ger stöd känner till det föreningen gör, att de placerat Lidköping på kammarmusikkartan. Publikraderna fylls inte bara upp av Lidköpingsbor utan även av tillresta från kranskommuner. När de väl är här passar de på att äta och fika. De gör en dag av det. Konserterna har börjat fungera som en mötesplats. Martin berättar:
"Det är mycket surr i pauserna. Därför lägger vi alltid in pauser. Det är viktigt att bara kunna växla några ord med bekanta. Det är kul att se."
Både Martin och Ingrid har engagerat sig i föreningen för att de förstår betydelsen av att det finns bra musikupplevelser i stan. Ingrid som varit verksam musiker vill bidra med sin erfarenhet av branschen. Hon utvecklar:
"Om man tror på konsten för att det främjar människan vill man bidra. Om vi tar hit framstående artister behöver vi Lidköpingsbor inte resa långa vägar för att höra levande musik av hög kvalitet. Och kultur har en viktig funktion i dagens samhälle."
Inför en konsert finns en checklista av vad som behövs göras. Flygeln ska stämmas, fika ska fixas, program ska tryckas, kassan ska bemannas och någon filar på sitt presentationstal inför kvällens akt. Sen ska det såklart städas lite efteråt. Det brukar nästan alltid rulla på bra men när det gäller livemusik vet man aldrig vad som kan hända. Som vid det tillfället när det nära konsertdag uppdagades att flygeln på plats inte var i spelbart skick. Det slutade med att de på kort varsel lånade in en flygel från musikskolan och som tur var gick det praktiskt att ordna med transport. Flygeln stämdes upp och det blev en fin konsert och alla kunde till slut pusta ut.
En stor del av arbetet består av att boka artister. Till detta finns ett programråd där olika förslag och idéer ivrigt diskuteras. 2024 utgörs rådet av Martin Hjorth, Ingrid Abelsson Wallroth och Tenna Glazer. Det är mycket som ska vägas in. Finns ekonomiska förutsättningar? Får vi tillräcklig spridning i genrer? Ett roligt exempel på hur det kan gå till är föreningens nästa konsert med sopran Ann Hallenberg. Tenna hade hört henne på en festival och tyckte det lät fantastiskt. Något Martin kunde bekräfta efter att hört samma konsert på radio. När programrådet väl samlades visade det sig att programrådets tredje medlem Ingrid känner Ann, som dessutom inte bor så långt från Lidköping. Kontakt tas, parterna kommer överens, och snart är det alltså konsertdags. Ett exempel på en lyckad gruppinsats att få hit en världsstjärna som i vanliga fall spelar på de stora scenerna runt om i världen.
De poängterar att det stundom är mycket arbete men att föreningen ger mycket tillbaka. ”Vi har kul och det är bra stämning i gruppen. Det är roligt att gå på styrelsemöte” säger Martin.
Kontaktruta
Hemsida: www.lidkopingskonsertforening.se/
E-post: info@lidkopingskonsertforening.se
Bli medlem: www.lidkopingskonsertforening.se/bli-medlem Länk till annan webbplats.
Sociala medier: Facebook.com/lidkopingskonsertforening Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Publicerad:
Senast uppdaterad:
Sidansvarig: kulturfritid@lidkoping.se