Jobba med bra råvaror och lär dig hantverksmässig hantering
Restaurang- och livsmedelsprogrammet
för dig som vill arbeta med mat och dryck och få hela världen som arbetsfält
Om Restaurang- och livsmedelsprogrammet
Hos oss kan du utveckla dina kunskaper inom matlagning, servering, bageri och konditori. I vårt moderna restaurangkök och i vår restaurang Hyllan får du lära dig yrket från grunden till en mer avancerad nivå.
Programmet passar dig som vill lära dig mer om….
- Klassisk och trendig matlagning
- Drycker
- Service och bemötande
- Servering
- Barteknik
- Restaurangverksamhet
- Bageri och Konditori
Du som elev på yrkesprogram har möjlighet att genom individuellt val och utökat program uppnå grundläggande högskolebehörighet.
APL
Du kommer att vara på APL, arbetsplatsförlagt lärande, under minst 15 veckor av din utbildningstid. Där kommer du att få prova på det praktiska arbetet i branschen. Praktikveckorna genomförs på restauranger, i matbutiker och i bageri/konditori.
Inriktningar
Kök och Servering
Inriktningen Kök och servering genomförs i programmets egen restaurang. Du får kunskap om det mesta inom det kalla och varma köket samt servering och servicekunskap. I detta ingår att utifrån bra råvaror planera och komponera menyer som sedan tillagas och serveras i vår restaurang. Du fördjupar dina kunskaper inom mat och dryck och får förutsättning att skapa en gastronomisk helhet. I restaurangen är det högt tempo vilket innebär att du bör vara flexibel och stresstålig.
Bageri och Konditori
I samarbete med bageri- och konditoribranschen får du kunskap om hur du bakar bröd, bakverk, konditorivaror och konfekt.
Du genomför din utbildning till största delen på ett välsorterat bageri och konditori.
Poängplan Restaurang- och livsmedelsprogrammet 25/26
Gymnasiegemensamma ämnen 900 p
Gymnasiegemensamma ämnen 900 p | Poäng | År |
---|---|---|
Engelska nivå 1 | 100 | 1 |
Engelska nivå 2 | 100 | 2 |
Historia nivå 1a1 | 50 | 2 |
Idrott och hälsa nivå 1 | 100 | 1,2 |
Matematik nivå 1a | 100 | 1 |
Naturkunskap nivå 1a1 | 50 | 2 |
Religionskunskap nivå 1 | 50 | 3 |
Samhällskunskap nivå 1a1 | 50 | 3 |
Svenska nivå 1 / svenska som andraspråk nivå 1 | 100 | 1 |
Svenska nivå 2 / svenska som andraspråk nivå 2 | 100 | 2 |
Svenska nivå 3 / svenska som andraspråk nivå 3 | 100 | 3 |
För elever på yrkesprogram är 300 poäng svenska och engelska obligatoriskt men går att välja bort.
Programgemensamma ämnen 400 p
Programgemensamma ämnen 400 p | Poäng | År |
---|---|---|
Måltid och bransch nivå 1 | 200 | 1 |
Måltid och bransch nivå 2 | 100 | 1 |
Livsmedels- och näringskunskap nivå 1 | 100 | 1 |
Inriktning Bageri och konditori 300 p
Inriktning Bageri och konditori 300 p | Poäng | År |
---|---|---|
Bageri nivå 1 | 100 | 1 |
Choklad och konfektyr nivå 1 | 100 | 2 |
Konditori nivå 1 | 100 | 1 |
Inriktning Kök och servering 300 p
Inriktning kök och servering 300 p | Poäng | År |
---|---|---|
Mat och dryck i kombination nivå 1 | 100 | 1 |
Matlagning nivå 1 | 100 | 1 |
Servering nivå 1 | 100 | 1 |
Programfördjupningar 900 p
Programfördjupningar 900 p | Poäng | År |
---|---|---|
Bageri och konditori | ||
Bageri nivå 2 | 200 | 2 |
Bageri nivå 3 | 200 | 3 |
Konditori nivå 2 | 200 | 2 |
Konditori nivå 3 | 200 | 3 |
alt 1: Bageri nivå 4 | 100 | 3 |
eller | ||
alt 2: Konditori nivå 4 | 100 | 3 |
Kök | ||
Mat och dryck i kombination nivå 2 | 100 | 3 |
Matlagning nivå 2 | 100 | 2 |
Matlagning nivå 3 | 200 | 2 |
Matlagning nivå 4 | 200 | 3 |
Matlagning nivå 5 | 200 | 3 |
Färskvaror och delikatesser nivå 1 | 100 | 2 |
Servering | ||
Mat och dryck i kombination nivå 2 | 100 | 3 |
Servering nivå 2 | 100 | 2 |
Servering nivå 3 | 200 | 2 |
Servering nivå 4 | 200 | 3 |
Servering nivå 5 | 200 | 3 |
Barteknik och alkoholservering nivå 1 | 100 | 2 |
Övriga ämnen 300 p
Övriga ämnen 300 p | Poäng | År |
---|---|---|
Individuellt val | 200 | 2,3 |
Gymnasiearbete | 100 | 3 |
Skolans ledord är Lärande genom Delaktighet, Lärande och Glädje (DLG), vilket är något vi strävar efter att alla elever ska känna under sin gymnasietid.
Ett stort evenemang för eleverna på Restaurang- och livsmedelsprogrammet är vår temavecka med fokus på mat och inspiration.
Så söker du till Restaurang- och livsmedelsprogrammet
Du söker till vårt program och skola genom www.utbildningskaraborg.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Frågor eller funderingar
Har du frågor eller funderingar kontakta arbetslagsledare Berit Jonsson telefon 0510-77 13 15, 073-355 32 24 eller prata med studie- och yrkesvägledaren på din skola.
Vad tycker våra elever
Elever på Restaurang- och livsmedelsprogrammet berättar
-
Erik Tallberg
Elev på RL
Jag valde RL-programmet för jag tycker om att laga mat. Det är också väldigt lätt att få jobb inom branschen. Så sök RL för branschen behöver dig!
-
Linnea Ericsson.
Elev på RL
Jag sökte till RL-programmet på De la Gardiegymnasiet för min dröm är att bli konditor. Jag har verkligen hamnat rätt!