Förskola och skola för flyktingar från Ukraina

Barn och ungdomar som har fått ett uppehållstillstånd med tillfälligt skydd har samma rätt till utbildning i Sverige som asylsökande barn och ungdomar.​

Mobila förskolan

Om du är Ukrainsk medborgare med barn i åldern 1–5 år och som bor på ett asylboende kommer att träffa personalen i vår mobila förskola. Förskollärare, modermålspedagog och pedagoger kommer ut till boendet några dagar i veckan kl. 09:00-11:00 för att aktivera barnen. Till denna verksamhet krävs ingen anmälan.

Öppna förskolan i Stadsträdgården

Alla ukrainsk medborgare med barn i åldern 1–5 år välkomnas till vår verksamhet på Öppna förskolan i Stadsträdgården som hålls öppen måndag - fredag 13:00-15:00. Till denna verksamhet krävs ingen anmälan.

Förskolan Skansen på Ågårdsområdet

Om barnet kan vara själv på förskolan, eller behöver barnomsorg för att vårdnadshavare fått ett arbete, kommer barnet att få plats på en speciell förskoleavdelning för barn från Ukraina. Avdelningen heter Skansen och ligger på Ågårdsområdet. Ansök hos Kontaktcenter.

Vårdnadshavare som saknar arbete men har barn som är mellan 3–5 år har rätt till 15 timmars förskola i veckan. Har du arbete får ditt barn omsorg under tiden du arbetar och den tid det tar för dig att åka till och från arbetet.

Barn födda 2006–2016 ska gå i skolan och du behöver göra ett skolval. Anmäl skolval hos Kontaktcenter.

Det är bra om du har en mejladress som du anger på skolvalsansökan så att vi kan nå dig för att bestämma när ditt barn kan börja i skolan. Har du ett svenskt telefonnummer så vill vi gärna att du anger det på blanketten, men det är inte nödvändigt för att ditt barn ska kunna ta del av våra verksamheter.

Barn från Ukraina som är födda mellan 2009–2016 ska börja i en förberedelseklass, den ligger på Östbyskolan. Här får barnen lära sig svenska och få utbildning enligt den svenska läroplanen.

Om barnet är född mellan 2006 - 2008 ska det börja i en förberedelseklass på en av våra tre högstadieskolor. Här får barnet lära sig svenska och få utbildning enligt den svenska läroplanen.

Vi kommer att bilda grupper med barn från Ukraina på en högstadieskola i taget och börjar med att bilda en grupp på Fredriksdalskolan.

Ungdomar födda 2003-2005 som har önskemål om att gå på gymnasiet ansöker om detta hos Kontaktcenter i Stadshuset.

Tänk på att om du eller ditt barn har förkylningssymtom som snuva, halsont eller feber ska ni inte komma till våra verksamheter.

Kommunens Kontaktcenter ligger på Skaragatan 8 och är öppet för besök måndag-torsdag kl. 07:30-17:00 samt fredagar kl. 07:30-16:00.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?Hur nöjd är du med sidans innehåll?

Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?


Kan du utveckla ditt svar lite mer?

Vi vill gärna att du förklarar vad du saknar eller vad som inte stämmer för att vi skall kunna blir bättre på att ge dig korrekt information. Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Får vi kontakta dig (frivilligt)?

Skriv in den e-postadress vi kan nå dig på. Vi kontaktar dig enbart om vi behöver ställa kompletterande frågor rörande din feedback ovan.

Har du synpunkter på service och tjänster?

Läs om hur du lämnar synpunkter på kommunens service och tjänster.

Informationen skickas...

Tack för att du hjälper oss att göra kommunens webbplats bättre!

Publicerad:

Senast uppdaterad: